29. 8. 2022

Aktuální dění na trzích 8/2022

Investorům se opět vrací optimismus, který byl vyjádřen růstem cen akciových trhů. Amerika a svět ( tj.globální trh ) jsou již skoro zpět na hodnotách vrcholu, vyjádřeného v české koruně. Výrazně k tomu pomohl také růst amerického dolaru vůči české koruně.

K dnešnímu dni, kdy byl článek psán, tak globální fond investující do akcií společensky odpovědných firem, který je základem portfolií našich klientů, zaznamenal růst od 16.6.2022, kdy nalezl dno + 14,86 % vyjádřeného v CZK. Asi nejzajímavější růst jsme zaznamenali na trhu s obnovitelnými zdroji a fond, který investuje do firem, jež v tomto segmentu podnikají. Fond od svého dna z tohoto roku v české koruně připsal zhodnocení + 30,69 %. 

 

Jak jsou na tom další aktiva? Zlato od začátku roku si připsalo zhodnocení + 8,34 %, vládní  proinflační dluhopisy - 5,14 % a nemovitostí akcie firem - 3,71 %. Samozřejmě toto by neměl být impuls, abychom teď nakupili a měnili své portfolio, za to co nejvíce za poslední měsíce vydělává. Každé aktivum má v portfoliu vůči dlouhodobému plánu svoje místo a svůj smysl.

KAM NEJLÉPE INVESTOVAT 1.000.000 KČ?

Zde vidíte přehlednou tabulku jak na tom byly jednotlivé invetiční nástroje v letech 2007-2021.

Komodity zažily v tomto roce nárůst logicky dle aktuálního světového dění s energiemi, ale pokud se ohlédnéme do minulosti tak pokud budeme investovat, "dle zpětného zrcátka" tak vidíme, že komoditám se dařilo jen v roku 2007. Proto je dobré mít portfólia vyvážené a dobře rozložené.

 

🔹 Sečteno podrtženo dle poslední dekády VYHRÁVAJÍ AKCIE SVĚTOVÝCH FIREM, NEMOVITOSTNÍ REITY, AKCIE MENŠÍCH FIREM A ROZVIJEJÍCÍCH SE TRHŮ.

V prvním a druhém kvartále tohoto roku jsme, ale zažívali opačný scénář, kdy jsme viděli na trzích pokles z  loňského vrcholu - 20 %. I my jsme v Greenvest zažívali vypjaté časy, které se, ale společně s našimi klienty povedlo zvládnout. A to tím, že žádný s klientů díky schůzkám a společné komunikaci nerealizovali ztrátu, díky unáhlenému prodeji. Dokonce máme radost, že řada z nich využila tuto příležitost k dokoupení ve slevách, které se již promítli pozitivně na stavu jejich účtů. 

 

Investování je běh na dlouhou dobu a je potřeba si uvědomit, že velmi záleží na tom, jak se držíte své zvolené strategie a jak je nastaveno Vaše portfolio. Proto i tuto službu děláme, abychom pomáhali klientům i v těchto časech zachovat klidnou hlavu, věnovali jim čas, tak aby dělali správná rozhodnutí. 

 

Ať už se děje na trzích a ve světě cokoli, trh se vždy z toho vzpamatuje a vrátí se k dalšímu růstu. Jen je otázkou jestli jsme ještě v té chvíli na trhu a nebo již mimo něj. Na závěr bychom chtěli všem čtenářům dát tip k zamyšlení nad posledními třemi roky, kdy jsme zažili 2 zajímavé momenty. Pokles v vyvolaný pandemií a válkou na Ukrajině. Jak jsme se jako investoři sami zpětně zachovali. Udělejme si takovou osobní sebereflexi, jak jsme se v ten moment cítili, co jsme prožívali a jak jsme reagovali? Je to cenná zkušenost, která nám v budoucnu může pomoci k jiné reakci. Třeba pro ty, co nevyužili příležitosti přikoupit a třeba ještě do teď čekají s penězi na bankovním účtu, v budoucnu přikoupit. Pro ty, co například prodali, více trpělivosti a držení se investičního plánu a ti, co spekulovali, se poučili, že trh je nepředvídatelný a nemá cenu jej časovat, ale držet se základních principů a přeci jen nikdo nemáme křišťálovou kouli, abychom věděli, kdy nás, co přesně čeká. 

 

Zdroj: JPMorgan a Morningstar

Děkujeme

Vaše zpráva byla odeslána a odpovíme na ní do 24 hodin.


Zavřít